Hoe kies je het beste hoofdkussen?
Net zoals niet iedereen exact acht uur slaap nodig heeft, past niet elk kussen bij elk type slaper. Het juiste hoofdkussen kiezen doe je daarom op basis van je slaaphouding, lichaamsbouw en matras.
Een goed hoofdkussen doet goed slapen. Daarom is het belangrijk om een kussen te zien dat je de juiste ondersteuning biedt. Indien dit niet het geval is, gaat je slaapkwaliteit er stevig op achteruit en kan je last krijgen van pijn in de nek en zelfs onderrug. Gelukkig bestaat er zoiets als een ergonomisch hoofdkussen.
Wat is een ergonomisch hoofdkussen?
Wat is een ergonomisch hoofdkussen?
Een ergonomisch hoofdkussen ondersteunt de natuurlijke vorm van de nek en wervelkolom tijdens het slapen. Zo liggen je nek en hoofd in een neutrale positie, terwijl je wervelkolom een rechte lijn aanhoudt.
Voordelen ergonomisch hoofdkussen
Minder spanning op de nekspieren;
Minder pijn en stijfheid in nek en schouders;
Betere doorbloeding voor een betere slaapkwaliteit;
Verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, afhankelijk van het type slaper.
Hoe kies je een ergonomisch hoofdkussen?
Een ergonomisch hoofdkussen houdt rekening met jouw slaaphouding, lichaamsbouw en matras. Stel daarom de volgende vragen bij het kiezen van een hoofdkussen.
1. Welke type slaper ben ik?
Er bestaan drie types slapers: een zijslaper, een rugslaper en een buikslaper. Voor elk type slaper is er een ergonomisch hoofdkussen dat de beste ondersteuning biedt.
Ben je een zijslaper? Een individueel instelbaar hoofdkussen zorgt ervoor dat je nekwervels en ruggengraat op één lijn liggen.
Ben je een rugslaper? Een dunner kussen vult de kromming van je hals zonder je hoofd naar boven te duwen zodat je in één lijn ligt.
Ben je een buikslaper? Een hoofdkussen is overbodig, maar het extra comfort is wel mooi meegenomen. Kies daarom voor een dun hoofdkussen zodat je hoofd niet te hoog of te laag ligt.
2. Op welke matras slaap ik?
De keuze van je hoofdkussen hangt ook af van de matras waarop je slaapt. De hardheid van je matras bepaalt namelijk welke ondersteuning je hoofdkussen moet bieden.
Harde matras
Een harde matras biedt een stevige ondersteuning voor je nek en je rug. Het gevolg? Je schouders zakken minder in de matras waardoor je hoofd naar beneden zakt en er een grote holte ontstaat. Die holte vul je op met een hoofdkussen dat stevig en hoog is.
Zachte matras
Bij een zachte matras gaan je schouders net wel wegzakken in de matras waardoor je hoofd en nek minder naar beneden zakken. Het verschil tussen schouders en hoofd vul je op met een hoofdkussen dat dun en zacht is.
3. Wat is mijn lichaamsbouw?
Tot slot neem je een kijkje naar je eigen lichaam. Ben je redelijk klein gebouwd of eerder gemiddeld? Heb je smalle of brede schouders? Het zijn allemaal factoren die je helpen bij het kiezen van een goed hoofdkussen.
Kleine lichaamsbouw: kies een dun hoofdkussen met een zachte vulling.
Gemiddelde lichaamsbouw: kies een gemiddeld hoofdkussen met een medium of stevige vulling.
Grote of zware lichaamsbouw: kies een stevig hoofdkussen met een stevige vulling.
Merk je na het beantwoorden van bovenstaande vragen dat je hoofdkussen totaal niet bij je past? Kom dan vrijblijvend langs in onze showrooms in Kortrijk of Antwerpen om een nieuw hoofdkussen te kiezen.
Onze experts staan je bij met advies en geven je ruim de tijd om verschillende kussens uit te proberen. Experimenteer met vorm, dikte en stevigheid tot je het hoofdkussen vindt dat het beste bij jouw slaapprofiel past.
Welk materiaal kies je het best?
Niet alleen de vorm van je hoofdkussen draagt bij aan je slaapcomfort, ook de materiaalkeuze speelt een belangrijke rol. Wist je dat je elke nacht een kwart tot wel een halve liter vocht verliest? Een deel van dat vocht neemt je hoofdkussen op. Een goed hoofdkussen is dan ook ademend en vochtafdrijvend.
Daarom werkt Ergodôme graag met natuurlijke materialen zoals natuurlatex. Natuurlatex heeft een open celstructuur die zorgt voor een betere luchtstroom en een groot ademend vermogen. Het kussen voert warmte en vocht efficiënt af waardoor het koel en droog blijft.
Voordelen natuurlatex
Duurzaam en milieuvriendelijk, afkomstig van de rubberboom;
Natuurlijke veerkrachtigheid voor een optimale nek- en hoofdondersteuning;
Van nature bestand tegen huisstofmijt, schimmels en bacteriën;
Ademend en vochtregulerend zodat het kussen koel en droog blijft.
Combineer je natuurlatex hoofdkussen met een hoes gemaakt van organisch katoen. Net zoals natuurlatex is organisch katoen duurzaam, ademend en vochtregulerend.
Nadeel natuurlatex
Natuurlatex is een natuurlijk materiaal dat op een duurzame manier wordt geproduceerd. Hierdoor ligt de kost hoger dan bij een synthetisch hoofdkussen. De keuze voor natuurlatex of synthetisch schuim hangt dus volledig af van je eigen voorkeur en budget.
Synthetische kussens hebben tegenwoordig betere ventilatie-eigenschappen, al hangt dat sterk af van de kwaliteit van het schuim en de productietechnieken die de fabrikant gebruikt. Daarnaast zijn synthetische materialen gevoelig voor allergenen en micro-organismen. Met natuurlatex speel je op safe en laat je je nachtrust over in de goede handen van Moeder Natuur.
Wanneer is het tijd voor een nieuw hoofdkussen?
Het is een vraag waar we te weinig bij stilstaan. Een matras is na een goeie tien jaar zeker aan vervanging toe, maar hoe zit het met een hoofdkussen?
Aangezien je gemiddeld een achttal uur per dag op je hoofdkussen ligt, is hygiëne erg belangrijk. Kies daarom een hoofdkussen dat uitstekende ventilatie-eigenschappen heeft, wasbaar is en bij voorkeur hypo-allergeen en antimicrobieel is.
Na verloop van tijd zal je hoofdkussen minder goed liggen en wat stevigheid verliezen. Daarom is het aangeraden om je hoofdkussen om de twee jaar te vervangen.
Is jouw hoofdkussen aan vervanging toe of zoek je een hoofdkussen dat je de juiste ondersteuning biedt? Kom langs in de showroom en vraag het advies van onze experts. Zo slaap jij straks op beide oren.